Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.
Een "gratis schetsontwerp" klinkt altijd interessant, maar tegelijkertijd ook verdacht. Er is niets echt gratis in de wereld, en achter zo'n aanbieding ligt vaak de verwachting dat je de uiteindelijke opdracht aan de architect zult gunnen. We geloven dat een architect mensen echt kan helpen die een eigen huis willen bouwen, maar dit moet duidelijk en ongecompliceerd zijn.
In plaats van passief te wachten op voorstellen of offertes van een architect, kun je zelf specifiek advies vragen. Bedenk voor jezelf en voor de architect een duidelijk beeld van je verwachtingen met betrekking tot advies en advieskosten. Doe gerichte voorstellen, zoals:
1. Kavelstudie: Laat de architect de basis en bijzondere kenmerken van de bouwkavel en bouwenveloppen inventariseren.
2. Programmastudie: Laat de architect je helpen met het invullen en specificeren van je specifieke wensen voor het huis, bijvoorbeeld met betrekking tot een werkkamer, hobbykamer of werkplek.
3. Energieconcept: Vraag de architect om een schets van bouwkundige en technische maatregelen voor de beste energieprestatie.
4. Set plattegronden of voorlopig ontwerp: Vraag alleen om een set plattegronden of een voorlopig ontwerp (plattegronden, doorsnedes en aanzichten) waarbij je, mits goed afgesproken, de rechten voor uitvoering of aanpassingen behoudt.
5. Gevelstudie: Laat de architect je helpen met het tekenen, indelen, materiaalkeuze en detailleren van de gevels.
6. Levensbestendig plattegrondschema: Vraag om een set plattegrond schetsen waarin toekomstige aanpassingen (aanbouwen, verbouwen) al zijn meegenomen.
Door specifieke taken voor te stellen, kun je gerichter samenwerken met de architect en ervoor zorgen dat je precies krijgt wat je nodig hebt voor jouw project.